vineri, 31 octombrie 2014

Una.. Alta (Ep.9) - Teoria hârtiei igienice




















Propun să votaţi în condiţii mai civilizate în toaletele mall-urilor, că tot vă scurgeţi viaţa p-acolo.

Factorul de coagulare al oricărui grup, fie că e un cuplu format din două persoane ori o naţiune formată din douăzeci de milioane, este acelaşi. Dacă nevoile comune sunt cele care duc la formarea unei societăţi, aparenţa e lucrul care ne ţine uniţi ca indivizi şi care ne împiedică totodată să ne crăpăm ţestele unii altora. La nivel de grup restrâns, fiecare individ e responsabil de propriile sale aparenţe, însă la nivel de societate, există 3 entităţi al cărui rol este acela de a crea şi propaga aparenţe: politica, religia şi educaţia (aici mă refer la educaţie din perspectiva disciplinării nu a cunoaşterii).

Fiecare din cele trei e capabilă să manipuleze marea majoritate a indivizilor după bunu-i plac. Pentru ceilalţi însă, cei mai greu de convins, e nevoie de conlucrarea celor trei, pentru că orice om are o crăpătură prin care nevoia aparenţei se strecoară şi cele trei fac o treabă foarte bună împreună fiind un fel de sfântă treime a disciplinei sociale. Toate trei au acelaşi scop, de a sculpta comportamentul natural imprevizibil al omului, în ceva mai uşor de controlat. Toate folosesc cuvinte mari, dar goale: bunăstare, bunătate, bună-purtare şi au seturi de norme: legale, spirituale, morale. Îl fac pe om să se creadă: liber, util, superior, diferit, unic, special. Îi crează impresia că are un rost, un scop, o utilitate. Îl fac să se simtă mare şi mic, bun şi rău, îl golesc de conţinut şi-l umplu de aparenţe până când el ajunge să creadă că acele aparenţe sunt realitatea şi că ce e în afara lor e lipsit de logică, morală ori bun simţ. În acel moment, societatea, un mecanism autosusţinut de noi toţi, necondus într-un mod conspirativ de nişte genii diabolice, are la dispoziţie un cetăţean perfect disciplinat şi utilizabil la momentul oportun, o fiinţă domesticită cu impresii de libertate şi superioritate drept monedă de schimb pentru exploatare.

Duminică se votează, şi sunt oameni în jurul meu, oameni care ştiu sigur că nu sunt proşti, dar care sunt atât de dopaţi cu aparenţe încât ei chiar au impresia că votul lor înseamnă ceva. Nu înseamnă nimic. E doar o aparenţă. O aparenţă creată de ciobani şi acceptată de oile blajine într-un cadru mioritic. Nimeni nu-i mai puţin vinovat în simbioza asta. E perfect normal ca unii mai oportunişti să exploateze incapacitatea altora de a fi propria lor călăuză în viaţă, pentru că ăsta e adevărul: foarte mulţi oameni, în cel mai adânc şi întunecat colţ al conştinţei lor ştiu că nu sunt capabili să trăiască fără îndrumarea, chiar şi în aparenţă a cuiva superior lor.

Eu nu mă cac nicăieri unde nu am posibilitatea de a mă spăla cu apă caldă şi săpun. Nu m-am căcat niciodată la şcoală, la mall, la restaurant, în tren, în veceuri publice, în pădure, în boscheţi în parc, în vizită la oameni, nicăieri! Prefer să fac implozie decât să mă ştiu murdar la cur. E poate ceva exagerat, deşi eu nu cred, pentru că hârtia igienică, oricât de igienică ar fi ea, îţi crează doar impresia că te curăţă. Partea igienică din hârtie e doar o aparenţă, o aparenţă cu care majoritatea oamenilor pot trăi, însă peste care eu nu pot trece. Asta aşa ca o pildă a-la-iisus pentru cei mai greu de cap...

Politica e în mare măsură ca hârtia igienică, aşa că duminică mergeţi dară la vot, ştergeţi-vă la cur şi atât dacă nu vă deranjează să umblaţi cu căcat între buci!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu