vineri, 27 noiembrie 2009

Tanti Florica de la 2...


Azi simţind nevoia să-mi resuscitez pasiunea pentru gătit m-am decis să fac turtă dulce. E pentru prima oară când fac pentru că mie nici măcar nu-mi place turta dulce. Mi se pare un desert urât şi nu agreez nici gustul de cuişoare. Dar am zis să le fac în aşa fel încât să-mi placă şi mie. Am renunţat la cuişoare şi am încercat să le decorez cumva.
Au ieşit frumoase şi sunt şi bune la gust. Decorându-le pentru a le salva aparenţa de desert urât mi-am dat seama că nu voi putea niciodată să fiu cofetar. Cofetarul e ca şi chirurgul, dacă n-are mâini precise nu e făcut pentru aşa ceva. Ei bine, eu nu am mâini precise, îmi tremură ca dracu' şi nu ştiu de ce. Cu regret azi a trebuit să mă recunosc înfrânt de turtă şi să tai de pe lista de "potenţial" încă un domeniu de interes. Dar nu mă dau bătut... înfulec turte şi mă gândesc la deserturi gigantice care nu necesită precizie.

Reţetă:

un ou întreg şi un gălbenuş cu ce mai rămâne pe, 93g zahăr şi un zahăr vanilinat, 2 linguri de miere semizaharisită, nişte zeamă de lămâie, o linguriţă de bicarbonat, o linguriţă de scorţişoară, o linguriţă de cacao, 287 g făină, un deget de sare

Metodă:

Într-un castron freci udele (ou, zahăr, miere, zeamă de lămâie) până te doare mâna de mori (sau poţi folosi mixerul). Apoi adaugi uscatele (restul) şi modelezi totul într-o bilă de cocă pe care o uiţi vreo oră în frigider. Dacă ai avut noroc şi ţi-a ieşit trebuie să fie de consistenţa plastilinei, dacă nu, poţi s-o dai la gunoi. Presupunând că ți-a ieșit faci din ea ce te taie capul cu condiția să le faci de aceeași grosime și când le pui în tavă (pe care o îmbraci cu o foaie de copt) să lași minim un deget între ele. Le vâri în cuptor (preîncălzit) vreo 10-15 minute, le scoţi şi le acoperi cu un prosop până se răcesc. Dacă vrei le decorezi sau le glasezi sau dacă nu le laşi ca atare. Enjoy!

7 comentarii:

Marusia spunea...

Lasa ca nu exista Masterat in Cofetarie si Patiserie...(for now)

Anonim spunea...

ba arata fain tre sa recunosc.ar fi interesant daca ai aduce si la scoala si nu le-ai crapa pe toate in tine ca nesimtitu!:))tampitule!

trebuie sa recunosc totusi ca ai un simt estetic interesant.sunt foarte tari smile-urile.

Ioana Radu spunea...

De obicei ma arunc la toate dulciurile cu cacao (pentru ca detest vanilia... si ce nu e cu cacao de obicei e cu vanilie). Motiv pentru care am pus imediat ochii pe prima farfurie. Culmea, si cea de-a doua imi face cu ochiul. Nemernice poftele nesatisfacute. Noroc ca mai am ceva prajituri prin casa, sa simt zaharul cum alearga prin mine.
Trebuie sa-ncerc si eu reteta.

Acum, intrebare :))
Cum le-ai glazurat in poza doi? Cred ca-i ciocolata topita insa cu ce ai pus-o de ti-au iesit liniile atat de subtiri?

Ioana Radu spunea...

ah, fa-ti setarile:
http://iaundex.blogspot.com/2009/09/rugaminte.html

Grim spunea...

Ciocolată (75%) pe care o topeşti direct pe foc sau mă rog, deasupra focului undeva la o temperatură potrivită. În vasul în care o topeşti mai adaugi câteva linguri de rom sau brandy sau vişinată - oricum, ceva alcoolic şi o felie subtire de unt care ajută glazura să rămână lucioasă şi elastică. Cât despre liniile subţiri - aici le-am făcut cu o pungă pe care am găurit-o într-un colţ, dar dacă te uiţi la poza de mai sus cu fursecuri liniile sunt mai perfecte - acolo am folosit o seringă - nouă desigur. Ciudat dar respectă normele sanitare... ce e mai curat decât o seringă? Ce nu face omul pentru aspect, nu?

Ioana Radu spunea...

Multumesc pentru detalii. Mi-am notat reteta. Cand o voi face, vei stii cu siguranta caci am sa trec pe aici sa-ti spun cum mi-a iesit :D

P.S.: m-am indragostit de modul tau amuzant de a prezenta prepararea :))

Anonim spunea...

Omule,te-am citit,adica ce-ai scris,daca ai fi langa mine te-as pupa nu saruta,esti de belea!
Am ras cu lacrimi! Da-i tare,sa rad mai mult ca m-am saturat de starea asta de rahat!

Trimiteți un comentariu