luni, 4 iulie 2011

Mulţi da' proşti...


Se aude pe la toate colţurile (de televizor) cum că e foarte mic procentul de promovabilitate în acest an la Examenul de Bacalaureat. Nici vorbă! Mie mi se pare o performanţă extraordinară. Eu cred, că toţi oamenii ăştia consternaţi de rezultate, nu sunt capabili să cuprindă în creierele lor anorexice realitatea ce îi înconjoară. Ţara pute de prostie. Aceasta ne-a cuprins plaiurile mioritice precum o epidemie, o ciumă, o boală genetică transmisă de la o generaţie la alta şi multiplicată exponenţial ducând astfel la apariţia generaţiei luate astăzi în vizor. Eu urăsc expresia "plaiurile mioritice", dar am folosit-o acum pentru că îmi dau seama că ea descrie un adevăr absolut... Ţara asta chiar e o fermă de oi - blânde, proaste, mulse şi tunse - şi al căror unic talent este acela de a behăii.

Eu văd şcoala ca pe o moară. În ea intră grâu, iar grâul până să ajungă pâine tre să se facă făină şi făină bună trebuie cernută de câteva ori. Bac-ul ar trebui să fie o astfel de sită capabilă să cearnă făina bună de tărâţe. Dar românul, un Hagi Tudose autentic, crede că dacă bagă un kil' de grâu, trebuie să scoată un kil' de făină. Eu nu zic că tărâţele nu-s bune, nu. Avem nevoie şi de borş şi nici pâinea neagră nu-i de lepădat, dar lucrurile nu trebuiesc amestecate. După cum am spus, proşti sunt mulţi, peste 70%, iar pentru că prostia are un număr foarte mare de sensuri, dacă ar fi să le luam în calcul doar pe cele legate de educaţie, procentul ar fi mult mai mare. Eu nu înţeleg de ce toată lumea trebuie să capete cu uşurinţă acest bilet către învăţământul superior. De ce trebuie ca cel deştept şi apt de muncă intelectuală să stea lângă cel prost, apt de muncă fizică ca în final cei doi să capete acelaşi statut ce într-o astfel de situaţie devine redundant.

În ceea ce priveşte motivul pentru care generaţia din ziua de azi a ajuns în halul ăsta e simplu: Prostia naşte şi mai multă prostie, iar dacă ar fi să ne luăm după ce-a spus Albert, cum că aceasta n-ar avea limite, ar cam trebui să ne facem griji în ceea ce priveşte viitorul nostru. Adică dacă noi cei din urma lor, care mai avem măcar o dâră de înţelepciune în noi, înotăm într-un mare rahat din care nu suntem capabili să ieşim, ăştia or să se ducă la fund de tot.

Nu o să stau acum să analizez părinţii, profesorii, sistemul, e prea târziu şi am spus suficient.. poate mâine, poate poimâine, poate niciodată...

Eu am făcut sărăţele.. multe da' bune.

5 comentarii:

C.L.M. spunea...

Ce bine arata saratelele alea, mi-ai facut o pofta...

Cat despre Bac, ma abtin!

vert spunea...

Eu nu m-abţin,rezonez şi mai adaug că mă foarte bucur.

Chloe spunea...

imi e ataaaaat de pofta de saratele.

iri spunea...

si mie mi-ai facut pofta rau :))
PS: ti-am pasat o leapsa pe blog. nu stiu daca ai obiceiul sa le duci mai departe, dar m-am gandit ca asta e asa, mai nasty, deci poate merge :*

Shynobyc spunea...

Superb comentariul tau, mi-a placut enorm!

Trimiteți un comentariu